fbpx
Bel ons: 054 33 64 68054 33 64 68
Tips & Tricks

6 onderhoudstips voor jouw kamerplant(en)

Kamerplanten onderhouden is niet altijd even gemakkelijk. Hieronder vind je 6 gemakkelijke onderhoudstips om jouw kamerplant(en) het best te onderhouden.

1/ Veel zonlicht of weinig zonlicht?

Dit hangt altijd van kamerplant tot kamerplant af. De meeste kan je het best plaatsen in een deel van je woning waar voldoende indirect zonlicht is. Ze hoeven dus zeker niet een hele dag in de zon te bakken.

2/ Wanneer moet ik water geven? Veel of weinig?

Wij raden aan gemiddeld 1 keer per week goed water te geven. Hangt ook natuurlijk weer af van kamerplant tot kamerplant.

  • Wanneer de kamerplant te weinig water heeft zie je dit aan zijn slappe of bruine bladeren
  • Wanneer de kamerplant te veel water heeft zie je dit aan zijn lichtgroene of gele bladeren of vallen ze soms zelf af

Opgelet dus met te veel water geven want hier kan je meer kwaad mee doen als goed. Als het water niet wegkan kan dit wortelrot veroorzaken.

Ben je niet zeker of hij water nodig heeft of niet? Voel eens met je vinger in de potgrond om te kijken of deze niet te nat is, blijft er potgrond aan je vinger hangen dan heeft die nog meer al voldoende water.

3/ Geef op tijd voeding aan je kamerplant

Ja ook kamerplanten hebben af en toe eens nood aan voeding. Van alleen water te geven blijven ze niet mooi groen en groeien ze niet tenvolle.

Geef dus zeker 1 keer per 3 weken voeding voor kamerplanten aan je binnenplanten, dit kan wonderen verrichten. Dit hoeft je enkel te geven vanaf maart tot en met oktober. In de winter doen ze een winterslaap en hoeft je dit dus niet te geven.

4/ Wanneer kan ik het best mijn kamerplant verpotten?

Je zal merken dat je plant plots minder snel groeit en dus meer ruimte nodig zal hebben. Dit kan je zien als de wortels boven de grond uitkomen of onder de pot. In dit geval raden wij dan aan je kamerplant te verpotten naar en pot die zeker 20% groter is als de huidige pot. Gebruik hiervoor onze universele potgrond voor het beste resultaat!

Standaard raden wij aan deze om de 3 jaar te verpotten om het beste uit je kamerplant te halen. 

5/ Mag ik mijn kamerplant knippen/snoeien?

Dit mag zeker en vast! Je mag alle gele of bruine bladeren afknippen, dit zal de groei van de plant bevorderen.

6/ Is luchtvochtigheid belangrijk voor mijn kamerplant?

Bij vele kamerplanten zoals de Calathea, Monstera of bananenplanten is dit zeer belangrijk. Hier mag je zeker 3 keer per week wat water over vernevelen met een plantenspuit.

Opgepast, dit is niet van toepassing op alle kamerplanten, zeker niet op planten met fijne haartjes op het blad. Hier kunnen de druppels blijven hangen en kan dit voor schimmels zorgen.

Spray ook niet op je kamerplant als deze een hele dag in de volle zon staat, dit zal voor vlekjes zorgen op de bladeren.

Heb je witte vlekken op je bladeren na het sprayen? Gebruik dan best regenwater hiervoor.

Google Translate ยป

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.